miercuri, 30 mai 2012

1 iunie - La mulţi ani tuturor copiilor!


Ziua Internaţională a Copilului este sărbătorită în numeroase ţări, de regulă pe data de 1 Iunie a fiecărui an. Celebrarea unei Zile dedicate Copiilor îşi are originile în Turcia din anul 1920 şi mai târziu în cadrul Conferinţei Mondiale a Bunăstării Copiilor de la Geneva, Elveţia, ce a avut loc în 1925. 
Nu este foarte clar de ce 1 Iunie a fost aleasă în cele din urmă ca Ziua Copilului: una dintre teorii susţine ca consulul general chinez din San Francisco, SUA, a organizat o mică adunare a copiilor chinezi orfani pentru a sărbători Festivalul Dragonului în 1925, celebrarea având loc pe 1 iunie în acel an, fapt ce a coincis şi cu conferinţa ţinută la Geneva.

1 Iunie este sărbătorită de atunci începând de numeroase state ca fiind Ziua Internaţională a Copiilor, în special de către cele din fostul bloc comunist. Lumea Vestică sărbătoreşte de obicei această zi pe altă dată, asta în cazul în care se celebrează, şi adeseori trece fără să fie însă foarte mediatizată.

În mod frecvent este întâlnită concepţia greşită ca Ziua Internaţională a Copilului este o sărbătorită comunistă, cu toate aceastea în ultimii ani unele dintre statele Americii au început să celebreze Ziua Copilului pe 1 Iunie.

Adunarea Generală a Natiunilor Unite a făcut în 1958 recomandarea ca toate ţările să instituie o Zi Universală a Copilului, care să celebreze fraternitatea şi înţelegerea între toate ţările lumii şi să promoveze activităţi care să contribuie la bunăstarea copiilor de pretutindeni. Data de 20 noiembrie este cea când Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat Declaraţia Drepturilor Copilului în 1959, şi tot pe această dată, dar în 1989 a avut loc Convenţia pentru Drepturile Copilului, de aceea multe ţări au ales să sărbătorească copiii pe această zi.


Astfel, în Polonia, Cehia, Moldova şi România, Ziua Copilului este sărbătorită pe 1 iunie, în India se sărbătoreşte pe 14 Noiembrie, iar în Japonia şi Coreea de Sud, pe 5 Mai. O situaţie bizară se întâlneşte în Germania, unde data de 1 iunie este valabilă doar în jumătatea de Est, deoarece în Vest ziua este serbată pe 20 septembrie. UNICEF serbează Ziua Copilului pe data de 20 noiembrie.

Ziua copilului este un prilej de a sărbători copilăria, de a oferi sprijin copiilor, de a inspira comunitatea şi familia noastră, de a aprecia şi iubi copiii şi de ce nu, de a-i pregăti pentru un viitor sănătos, fericit şi plin de succese.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu